Gyomismereti tanfolyamok

Az évtizedek során több tanfolyamra került sor. Az első négyet még Miklós bácsi vezette. A következő ötöt Dr. Horváth Károly (FM Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Intézet Gyakorlóiskola), majd az ezt követő kettőt Dr. Novák Róbert (NÉBIH NTAI).

E tanfolyamokon szinte kizárólag a Növényvédő Állomásokon, ill. a Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán/Osztályán növényvédelemi területen dolgozó szakemberek vettek részt. Az élet úgy hozta, hogy a tanfolyamokon végzettek többsége – előbb-utóbb – a versenyszférában találta meg a számítását; a növényvédőszer-gyártóknál, -forgalmazóknál, a kereskedelemben, a K+F területein. Ezért is volt szükség az újabb és újabb tanfolyamokra. Az élet ritmusa – nyugdíjazások – és a természetes tudásvágy gyarapítása is erősítette ezeket a folyamatokat.

A tanfolyamok Miklós bácsi által kidolgozott módszerrel zajlottak. A szakemberek két év alatt összesen 10 hét terepi gyakorlaton vettek részt. A téli időszakban 5 hét elméleti oktatásban részesültek. Ez idő alatt készítették el mintegy 600-800 növényfajt tartalmazó herbáriumukat. A tanfolyam minden esetben terepi, gyakorlati vizsgával zárult.

A 12. (2018-2019) tanfolyam rendhagyó volt, mert az Alapítvány szervezte és a privát szféra finanszírozta. Ennek a tanfolyamnak persze voltak előzményei. A Társaság tagsága nyitott, azaz minden gyomnövénnyel, gyomirtással foglalkozó szakember szabadon csatlakozhat hozzánk, részt vehet találkozóinkon, rendezvényeinken. Az évek során sok olyan fiatal, ambíciózus, tanulni vágyó fiatal csatlakozott, akik korábban szerettek volna részt venni egy-egy tanfolyamon, de erre nem volt lehetőségük. Ők már évek óta a szakmában dolgoztak, a kutatás-fejlesztés, a kereskedelem, vagy a termelés területein. Munkáltatóik segítségével, illetve néhányan részben, vagy teljes egészében saját maguk – tudásuk gyarapítása érdekében – akartak és képesek voltak finanszírozni egy ilyen képzést.

Az Alapítvány kuratóriuma felvállalta a tanfolyam megszervezését és az ezzel kapcsolatos adminisztrációs munkákat. Tanfolyamvezetőnek Dr. Horváth Károly Szabó Rolandot javasolta, aki Szabó Lászlóval karöltve vállalta, és Dr.Ujvárosi Miklós ill.  Dr. Horváth Károly által kialakított metodika alapján becsülettel végezték el ezt a munkát.

Szabó László ┼ és Szabó Roland, amikor még nem is sejtik, hogy tanfolyamvezetők lesznek

A Miklós bácsi által megkezdett országos szántóföldi gyomfelvételezések az általa kijelölt településhatáron, valamennyi jelentős talajtípuson időről időre megtörténtek. E munkát jelenleg Dr. Novák Róbert irányítja, szervezi a NÉBIH égisze alatt.

Az eddigi öt szántóföldi – és egy ültetvény – felvételezés eredményeként jó rálátással rendelkezünk a hazai gyomflórára, annak változására, a tendenciákra, különös tekintettel a búza és kukorica gyomsorrendjére.

Jelenleg a hatodik országos szántóföldi gyomfelvételezés adatainak feldolgozása zajlik. Reményeink szerint rövidesen kirajzolódik az ország jelenlegi gyomosodási képe és ezt követően – a korábbiakhoz hasonlóan – színvonalas kiadvánnyal gazdagodhatunk.